Programma Midzomer 2020 – 21 juni

04 juni 2020

bomen maan
landartstaand
Natuurlijk staan we dit jaar stil bij de langste dag van het jaar. Wel zal onze traditionele midzomerviering dit jaar anders zijn dan we gewend waren. Binnenkort verwelkomen we de langste dag van het jaar: 21 juni. De zon schijnt dan een kleine 17 uur. Licht is belangrijk voor de natuur, voor het leven. In deze tijd van het jaar genieten we dankzij het licht extra van alle kleuren en geuren van de bloemen om ons heen. Een mooi moment om stil te staan bij deze krachtige en oneindige bron van leven. 

We hebben voor u een programma gemaakt waarbij er voortdurend kleine groepen op verschillende plekken in de natuur zijn. Op deze manier kunnen we op een veilige manier samenzijn en kunt u zelf uw programma invullen. Let op: u dient zich voor elk onderdeel vooraf aan te melden per e-mail. Er zijn, afhankelijk van de activiteit, maximaal 15 tot 30 plaatsen beschikbaar.

Kunstwandeling LandArt Brabant
LandArt Brabant (voorheen LandArt Diessen), opgericht in 2008, is een project waarbij kunstenaars hun werk exposeren in het buitengebied. Hun kunstwerken zijn gemaakt van natuurlijk en afbreekbaar materiaal. De elfde editie van dit kunstproject vindt dit keer plaats op Natuurbegraafplaats De Utrecht.

In het terrein is er een kunstwandelroute uitgezet. De kunstwerken gaan een spannende relatie aan met de natuurlijke omgeving, geheel in lijn met het thema van dit jaar: ‘duurzaam verbinden’. Tijdens de begeleide kunstwandeling zal Lia Stravens (voorzitter van LandartBrabant)  u vertellen over de achterliggende gedachten van de kunstwerken. Maximaal 15 deelnemers. U kunt de route met behulp van de flyer ook zelf wandelen tussen zonsopgang en –ondergang tot 1 november.

Bloemenworkshop door Corien, met bloemen uit de pluktuin
Dit voorjaar is hard gewerkt aan Pluktuin ’t Hoogeind bij de boerderij van meesterbloembindster Corien Veron. De natuurbegraafplaats leverde de beplanting, zodat met deze ‘steppingstone’ ook buiten het natuurterrein vlinders en bijen profiteren van de nectar. Onder leiding van Corien maakt u een mooi, natuurlijk bloemwerk. Van berkentakken en grassen maken we een basiskrans. Daarna vlechten we er bloemen uit de pluktuin doorheen. Dit bloemwerk is volledig natuurlijk en geschikt voor de begraafplaats. Maximaal 15 deelnemers. Kosten: € 10, inclusief materiaal.


Natuurwandeling met Koen en Gijs
In deze periode laten de vogels zich volop horen en zien. De afgelopen jaren hebben we al diverse nieuwe soorten op de begraafplaats mogen verwelkomen. Ga met Gijs of Koen mee op pad, breng uw verrekijker mee en laat u verrassen door de vogels die uw pad kruisen. Aansluitend aan de avondwandeling (en indien de weersomstandigheden goed zijn) kunnen liefhebbers mee op nachtzwaluwexcursie. Maak alvast kennis met Koen en zijn collega’s in de video. Maximaal 15 deelnemers.

Muziek en poëzie in het theater aan het ven met bloemenceremonie

Tijdens de bloemenceremonie kunt u op het ven een bloem uit uw tuin laten drijven ter herinnering aan een dierbare. Daarbij noemen we de namen van onze dierbaren. We luisteren naar een selectie van uw muziek uitgevoerd door Liseth Horsten. U kunt uw favoriete nummer kenbaar maken via midzomer@nbpu.nl. Geef daarbij aan waarom u dit nummer graag hoort. Mocht u een gedicht willen (laten) voordragen, dan horen we dat graag van u. Maximaal 30 deelnemers.

Streaming
Om samen deze dag te vieren kunt u thuis de ceremonie volgen via een live stream. U kunt via deze link vanaf 13.00 uur de stream verzorgd door Kluma Events starten.

 

Namen noemen
Tijdens de ceremonie noemen we de namen van onze dierbaren die op De Utrecht of elders zijn opgenomen in de natuur. Wilt u een naam opgeven, gebruik dan namen@nbpu.nl. Mocht u zelf niet aanwezig zijn, dan kunt u de ceremonie volgen via de live stream.

Herder
Vanaf half juni is de herder met zijn kudde in het terrein. Hij zal dan de schapen laten grazen op de heide. De schapen eten het pijpenstrootje, een grassoort die we bestrijden om de heide alle groeiruimte te geven. Maak deze dag (of een andere keer) gerust eens een praatje met hem. Hij vertelt u graag over het natuurbeheer met het kempisch heideschaap. Of bekijk vast zijn videoportret.

Knapzak
Gedurende de dag zijn er knapzakken verkrijgbaar met lokale producten, samengesteld door onze buren van landgoed Wellenseind. Het geheel wordt samen met milieuvriendelijk bestek in een boerendoek gewikkeld, die we aan een stok van het landgoed knopen. De doek kunt u tevens als picknickkleedje gebruiken. Natuurlijk krijgt u er ook een afvalzak bij. De inhoud bestaat uit vers afgebakken oerbrood, een krentenbol, gesneden kaas van de Ruurhoeve, een gekookt eitje, vleeswaar van Brandrode-runderen, zoete en hartige smeersels uit eigen keuken, fruit en een drankje. De knapzakken zijn uitsluitend op bestelling beschikbaar. De knapzak kost € 12,50. U ontvangt van ons een digitaal betaalverzoek.

MIDDAGPROGRAMMA
Vanaf 12.30 uur
  knapzakken afhalen, bestel hier 

13.00 – 14.30 uur
Bloemenworkshop middag – bestel hier uw ticket € 10–
Natuurwandeling met Gijs – meld u hier aan
Kunstwandeling met Lia Stravens – meld u hier aan

15.00 – 16.00 uur
Bloemenceremonie met muziek en poezie – meld u hier aan

AVONDPROGRAMMA
Vanaf 15.30  knapzakken afhalen – bestel hier

16.00 – 17. 30 uur 
Bloemenworkshop middag –  bestel hier uw ticket € 10-
Natuurwandeling met Koen – meld u hier aan
Kunstwandeling met Lia Stravens – meld u hier aan

18.00 – 19. 00 uur
Bloemenceremonie met muziek en poezie – meld u hier aan

19.30 – 21. 00 uur
Natuurwandeling met Koen, met aansluitend optioneel nachtzwaluwexcursie
– meld u hier aan

Aanmelden
Voor alle afzonderlijke activiteiten dient u zich aan te melden met uw naam en telefoonnummer. Meldt u meerdere personen aan, geef dan alle namen en telefoonnummers op. Vergeet niet om aan te geven of u voor het middag- of avondprogramma komt. Uiteraard dient u i.v.m. het coronavirus klachtenvrij te zijn bij bezoek aan onze natuurbegraafplaats.