Gedenken en herdenken

bomen maan
20150314_hortipoint_boomplantdag_180

Het grafteken

Op Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ zijn grafmonumenten en andere vormen van kunstmatige grafbedekking niet toegestaan. In plaats hiervan wordt het graf voorzien van een eenvoudige boomschijf met inscriptie naar wens. Deze schijf is gemaakt van bomen van landgoed ‘De Utrecht.’ Als het grafteken is vergaan is het mogelijk om een nieuw grafteken te plaatsen.

Het graf mag ook gemarkeerd worden met een boom. Dit kan een bestaande boom zijn, maar u kunt ook zelf een boom (laten) aanplanten bij het graf. De beheerder beoordeelt of er voldoende groeiruimte is voor de boom. Wij leveren geschikte bomen in het juiste plantseizoen. Dit zijn inheemse soorten, die passen bij het landschapstype van het graf.

Het decoreren van de boom is niet toegestaan. Wel kunt u de (tijdelijke) boompaal van een tekst voorzien.

Ceremonies

Op ‘De Utrecht’ bent u helemaal vrij om het afscheid op uw eigen wijze in te vullen, mits u de natuur en het milieu ontziet. U heeft hiervoor ook alle tijd en ruimte. U kunt onze houten loopwagen gebruiken om samen met uw familie uw dierbare naar zijn of haar laatste rustplaats te brengen. U kunt muziek maken, uw gasten toespreken of een andere persoonlijke invulling geven aan de afscheidsceremonie. Wij beschikken over twee natuurtheaters, waar u een ceremonie kunt houden in de open lucht. U kunt ook gebruikmaken van het natuurtheater met luifel (100 personen) aan de rand van het heidegebied. Daarnaast hebben wij een ontvangstpaviljoen waar u een ceremonie kunt houden voor maximaal 50 personen. Na afloop serveren we koffie met wat lekkers. U bent niet verplicht om de ceremonie te houden op de natuurbegraafplaats. U kunt deze ook elders houden en gebruik maken van de diensten van een externe cateraar.

Terugvinden van een graf

Op Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ kan elk graf worden teruggevonden met behulp van landmeetkunde en GPS-apparatuur. Ook nadat de natuurbegraafplaats is gesloten en het gebied is teruggegeven aan de natuur. In een begraafplaatsregister worden alle graven nauwkeurig bijgehouden.