Op bezoek bij….. De Afscheidshoeve

03 oktober 2020

bomen maan
0919Afscheidshoeve-06kl

Regelmatig gaat Joyce op (be)zoek naar bijzondere plekken in de natuur of van afscheid, dit keer
De Afscheidshoeve in Hoogeloon.
Na een korte autorit over rustige landweggetjes langs weilanden en akkers kom ik aan in Hoogeloon. Aan de rand van het dorp ligt midden in de natuur De Afscheidshoeve. Ik ontmoet daar Ellen Gijsbers. Samen met haar gezin woont en werkt zij op deze mooie plek.

Met veel liefde is de voormalige boerderij met 11 hectare land omgevormd tot een bijzondere afscheidslocatie. Een plek waar families alle tijd en ruimte krijgen om een afscheid zelf vorm te geven. De Afscheidshoeve opende in januari haar deuren. Ik kijk om me heen en voel de rust. Op de landerijen krijgt de natuur de ruimte en zorgt de schaapskudde voor het beheer, maar het is vooral het decor van De Afscheidshoeve. Ik ben verrast door de gemoedelijke sfeer en besef meteen dat mensen in verdriet zich hier op hun gemak voelen.

De organisatie van de uitvaart en de afscheidslocatie zijn hier in één hand. Nabestaanden kunnen direct na een overlijden contact opnemen. Vervolgens wordt alles precies naar wens verzorgd. Van laatste zorg, opbaren in De Afscheidshoeve of thuis, rouwvervoer, condoleance, afscheidsbijeenkomst tot een fijn samenzijn met een hapje en drankje.

Huiselijke sfeer
‘Er is geen standaard,’ zegt Ellen. ‘Alles is goed en bespreekbaar.’ We nemen een kijkje in alle ruimtes en ik zie hoeveel zorg is besteed aan een huiselijke sfeer, maar ook aan moderne voorzieningen en comfort. Het is een indrukwekkende plek met veel mogelijkheden, zowel voor een klein en intiem of juist een groots afscheid. Aan de keukentafel van ’t Voorhuys halen we herinneringen op aan een speciale begrafenis vanuit De Afscheidshoeve op onze natuurbegraafplaats. Daar ontstond het idee om meer mensen kennis te laten maken met deze mogelijkheid zo dicht in de buurt. Zo gezegd zo gedaan…

3 november: themabijeenkomst
De Afscheidshoeve en Natuurbegraafplaats De Utrecht passen goed bij elkaar. U kunt dat zelf ervaren op 3 november, als Ellen een themabijeenkomst ‘ontmoeten in afscheid’ organiseert. Zelf zal ik daar een presentatie houden over de natuurbegraven. Uiteraard kunt u dan ook een kijkje nemen in De Afscheidshoeve.

Deelnemen kan om 14.30 uur of 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom in ’t Gasthuys van De Afscheidshoeve, Groenstraat 9 in Hoogeloon. De toegang is gratis. U kunt zich aanmelden via activiteit@nbpu.nl

Uiteraard zorgen we voor ieders veiligheid en volgen we de richtlijnen van het RIVM. Mocht u liever op een later moment deelnemen laat het ons weten dan houden wij u op de hoogte.