Nieuws uit het bos

04 november 2022

bomen maan
IMG_3617

Op De Utrecht zijn we dol op groen – maar op sommige soorten meer dan andere. De Amerikaanse eik behoort eerlijk gezegd niet tot onze favorieten. Momenteel zijn we bezig opschot van deze soort te maaien.

De Amerikaanse eik – de naam doet het al vermoeden – is geen inheemse boomsoort. Maar hij voelt zich hier wel thuis. Sterker nog, hij woekert. Best jammer, want onder deze eik maakt ander groen weinig kans. Niet alleen door de schaduw, maar ook vanwege het looizuur in de eikenbladeren. Vandaar dat we de jonge planten afmaaien. Zo creëren we ruimte voor de inheemse eik, maar ook de lijsterbes en berk die vanzelf zullen gaan groeien vanuit de zaden in de bodem.

Voor wie goed kijkt, ziet in het bos dat we plekken van zo’n 5 m2 harken. We brengen de naalden op een hoop en maken zo de bosbodem naaldenvrij. Op deze manier krijgen ook nieuwe boomsoorten een kans om te ontkiemen. Dat doen ze namelijk niet onder het dikke naaldenpak, omdat de naalden niet vergaan en te zuur zijn. Een tijdrovende klus, maar ook een fijn winterwerkje dat we samen met de vrijwilligers op de natuur-doe-dagen klaren.