LandArt Brabant wandelroute geopend

25 juni 2020

bomen maan
image
Annemiek van de Ven, burgemeester van de gemeente Reusel – De Mierden had de eer om vrijdag 19 juni jl. het kunstproject van LandArt Brabant te openen. De elfde editie van dit kunstproject, waarbij kunstenaars hun werk exposeren in het buitengebied, vindt voor de tweede keer plaats op ‘Natuurbegraafplaats De Utrecht’. Een hedendaagse kunstwandelroute op een bijzondere plaats.

LandArt Brabant (voorheen LandArt Diessen) is een kunstproject waarbij de deelnemende kunstenaars gebruik maken van natuurlijk, afbrekend, bio-based (hernieuwbaar) materiaal. “Deze editie van LandArt Brabant heeft als thema ‘duurzaam verbinden’. De tien kunstenaars van de in totaal negen kunstwerken hebben gekozen voor natuurlijke en vergankelijke materialen die heel geleidelijk veranderen, verkleuren of opgaan in het landschap. En dat past helemaal in de uitgangspunten van deze natuurbegraafplaats. Op een natuurbegraafplaats vloeien mens en natuur samen en natuurlijke kunst past daar helemaal in” zegt Lia Stravens, voorzitter van LandArt Brabant. Op het terrein van de natuurbegraafplaats is een wandelroute uitgezet langs de verschillende kunstwerken. Zo ligt er in een vijver een kleine boot van kunstenaar Theo van Keulen, die daarover in de mooi vormgegeven folder zegt: ‘Ieder mens is wel eens in het leven gestrand in een carrière of huwelijk, net als deze boot. Maar op een begraafplaats ben je definitief gestrand en daarvan is deze boot de metafoor’.

De kunstwandelroute
Het leven vraagt af en toe om stil zijn, een pas op de plaats maken en opladen. Als we echt stil zijn, voelen we ons gedragen door moeder aarde en kunnen we weer verder. De kunstwerken zijn geplaatst nabij de paden en op respectabele afstand van de graven. De route van twee kilometer is rolstoel-toegankelijk en het is aan te bevelen om gemakkelijke schoenen aan te trekken. Groepen van tien tot dertig personen kunnen een rondleiding aanvragen.

Nabij de ingang treft u een routekaart. Download de route kaar hier.