Eeuwige rust voor dichters en schrijvers op Erebegraafplaats Kunstrijk

26 augustus 2016

bomen maan
HalboKool

Op vrijdag 2 september a.s. vindt de officiële opening plaats van Erebegraafplaats Kunstrijk, onderdeel van Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ in Hilvarenbeek (NB). Hier kunnen dichters, schrijvers en andere cultuurdragers worden herbegraven in de natuur.

Het is om verschillende redenen niet altijd mogelijk het oorspronkelijke graf van een letterkundige of andere cultuurdrager te handhaven. De Stichting Gerard Keller heeft als doel om voor deze cultuurdragers een waardige en permanente rustplaats te verzorgen. Met de opening van Erebegraafplaats Kunstrijk kan deze doelstelling vanaf nu worden gerealiseerd.

Erebegraafplaats Kunstrijk
Volgens Joyce Sengers van past een begraafplaats voor kunstenaars zeer goed bij de locatie en onze missie. “De natuur is een grote inspiratiebron voor vele cultuurdragers. Zo verbinden zij ieder op hun eigen wijze hun kijkers of luisteraars met de natuur. Hun werk is tijdloos; generatie na generatie kan genieten van hun creatieve uitingen. Daarom vinden wij het meer dan gepast om deze cultuurdragers een tijdloze rustplaats te bieden op Erebegraafplaats Kunstrijk, in de door hun ooit zo geliefde natuur.”

Herbegraving Halbo C. Kool
Met de herbegraving van dichter/criticus Halbo C. Kool (1907-1968) wordt Erebegraafplaats Kunstrijk ceremonieel in gebruik genomen, tijdens de officiële opening van Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’. Kools biograaf Niels Bokhove ontdekte dat het graf geruimd zou worden door verjaring van de grafrechten. Bokhove ijvert sindsdien voor zijn herbegraving, die nu mogelijk wordt gemaakt door o.a. Uitgeverij De Bezige Bij, Bruna en Gooische Uitvaartverzorging. Op 2 september a.s. worden de stoffelijke resten van Halbo Kool vervoerd in een nostalgische uitvaartbus, in het gezelschap van zijn familie en zijn biograaf. Op de natuurbegraafplaats zal het laatste vervoer plaatsvinden met paard en wagen, passend bij zijn sobere leefstijl. Zijn graf zal worden voorzien van een houten schijf met zijn naam, in lijn met de overige graven op de natuurbegraafplaats.