Roofvogels & Marters

24 april 2025

bomen maan
kuifmees
Bij de monitoringsronde van april 2025 zijn er 4 verschillende soorten roofvogels waargenomen. De buizerd, sperwer, torenvalk en een koppeltje havik. De havik is een echte bosjager en kan op hoge snelheid door dicht bos vliegen en zo een prooi verrassen. Net buiten het terrein van de natuurbegraafplaats bevindt zich een nest van deze indrukwekkende vogel. Binnen niet al te lange tijd zullen de jonge haviken zich laten horen middels hun bedelroep. Daarmee geven ze aan dat ze graag een lekker hapje krijgen. De begraafplaats is onderdeel van het jachtgebied.
Ook heeft de torenvalk zich meerder malen laten zien op de heide. Daar jaagt hij op kleine zoogdieren, maar ook bijvoorbeeld op levendbarende hagedissen. Levendbarende hagedissen zitten er aardig veel op de natuurbegraafplaats. Resten van een hagedis zijn soms terug te vinden in braakballen van deze valk. De torenvalk maakt graag gebruik van zogenaamde broedpalen waarbij een nestkast boven op een lange paal is geïnstalleerd.  In een meer bosachtige omgeving zoals op de Natuurbegraafplaats kunnen torenvalken ook broeden in een oud kraaiennest bijvoorbeeld.
De kleinere broedvogels laten zich weer volop horen en zien. Zo ook weer wat lange afstand vliegers zoals boomleeuwerik, gekraagde roodstaart en de roodborsttapuit. De roodborsttapuit broedt hier dit jaar voor de tweede maal. Soms laat het mannetje zich goed zien op de heide in de top van een solitaire berk, eik of op een heidestruik.
Op camerabeelden (en door sporenonderzoek) hebben we kunnen vaststellen dat er op dit moment 3 martersoorten voorkomen op de begraafplaats. De bunzing en de boom- en steenmarter. Om meer inzicht te krijgen in de leefwijze van deze dieren en om te kijken of er nog meer soorten voorkomen, wordt er de komende maanden intensiever gewerkt met wildcamera’s.  Dit zijn speciale camera’s waarmee we met gebruik van bewegingssensoren wilde dieren goed in beeld kunnen krijgen.
 (foto Torenvalk)