Hemelpost: een boodschap aan uw dierbare

04 november 2022

bomen maan
hemelpost_brievenbus
Voor mensen met een lang ziekbed is de dood een bezoeker die ze van verre zagen naderen. Stapje voor stapje kwam het stipje aan de horizon dichterbij. Op een dag was de dood gearriveerd. Aan het nare idee dat de dood onontkoombaar nadert zit ook een positieve kant: je kunt je erop voorbereiden. De persoon die komt te overlijden en de nabestaanden hadden de gelegenheid afscheid te nemen, zaken door te spreken en dingen af te sluiten.

Soms echter overvalt de dood ons als een dief in de nacht. Een verkeersongeval, een hartstilstand, soms zelfs zoiets triviaals als een val van de trap in eigen huis. Niemand zag het aankomen, niemand kreeg de kans zich te preparen. Geen mogelijkheid meer om nog één keer tegen elkaar lieve woorden te zeggen, omdat je dacht: er is nog tijd genoeg.

Mensen die een dierbare hebben verloren, voelen vaak nog jarenlang de behoefte om met de overledene te communiceren over ‘scharniermomenten’ in het leven: een ander huis, een nieuwe baan, de geboorte van een kleinkind of – wie weet – een nieuwe geliefde. Maar communiceren met een overledene, dat gaat niet. Of misschien toch wel …

Rouwtherapeut Willemien Jobsen uit Drunen merkte dat nabestaanden sinds de pandemie meer behoefte hebben aan rituelen en symbolen, bijvoorbeeld een brief, een ansichtkaart of een foto met een boodschap. Daarom bedacht ze ‘hemelpost’: een boodschap aan een dierbare. Het werkt als volgt. U schrijft een brief aan uw dierbare – een (ansicht)kaart of een foto met daarop iets geschreven mag natuurlijk ook. Die boodschap deponeert u in de speciale hemelpostbrievenbus vlak bij onze vogelkijkhut. U kunt de brief ook in de vogelkijkhut schrijven; er ligt al briefpapier voor u klaar. Als u dat wilt, kunt u uw naam vermelden, maar dat hoeft niet.

En dan? Dan even niets, tot we de 21ste december naderen en we onze traditionele midwinterviering houden. Dan maken we een groot vuur en verbranden we alle hemelpost, ongezien en ongelezen. Daarmee gaat uw boodschap richting de hemel: hemelpost. Bent u niet zo’n schrijver en praat u liever? Dat kan ook, met de telefoon van de wind. Die vindt u ook in de vogelkijkhut.

Hemelpost is een manier om op een bepaalde manier contact te houden met een overledene en helpt om te gaan met verlies. Dat kan het verlies van een dierbare zijn, maar ook van een thema in uw leven waarvan u afscheid wilt nemen. Hemelpost is er voor iedereen. Uw post hoeft niet te worden gefrankeerd. Het enige wat u hoeft te doen is er even voor te gaan zitten en te overdenken wat u wilt delen of loslaten wilde. Het is helemaal aan u.