Column: Op de koffie bij de keizersmantel

29 juli 2019

bomen maan
keizersmantel

Een zonnige zomerdag op de Natuurbegraafplaats De Utrecht. Onze ecoloog is vandaag op pad voor de ‘natuurmonitoring’ op ons terrein. Hij houdt nauwgezet in de gaten hoe de natuur zich op onze natuurbegraafplaats ontwikkelt. Hij stelt vast dat onze nieuw ingeplante borders er oogstrelend uitzien. Met hun vele, vrolijke kleuren doen ze – zeker bij een lage ochtend- of avondzon – denken aan schilderijen van Monet.

Veel bezoekers van onze Natuurbegraafplaats zetten deze borders op de foto. Als ze vandaag hier zouden zijn geweest, hadden ze net als onze ecoloog de keizersmantel kunnen fotograferen.De keizersmantel is een zeldzame, grote, oranje vlinder met donkerbruine strepen en stippen op de vleugels die houdt van zonnige, beschutte plekken aan de randen van het bos. De rupsen van de keizersmantel eten uitsluitend wilde viooltjes. Dertig jaar was hij weg, maar sinds 2015 is deze beeldschone vlinder weer ‘officieel’ teruggekeerd in ons land.

De vlinder is een insect dat gedurende zijn leven een wonderbaarlijke transformatie doormaakt van rups, via pop, naar vlinder. Om die reden wordt de vlinder gezien als symbool van de onsterfelijke ziel en een liefdevolle herinnering aan een dierbare overledene. Ook in andere culturen heeft de vlinder een symbolische functie. In het hindoeïsme verbeelden vlinders het begrip wedergeboorte. Verder symboliseert de vlinder vaak schoonheid. In de Griekse mythologie wordt de god Eros verliefd op het beeldschone meisje Psyche. Zij wordt vaak afgebeeld als vlinder.

Vindt u het prettig om na het bezoek aan het graf van een dierbare een kop koffie te drinken en samen te zijn met andere bezoekers? Dan nodigen wij u van harte uit op de eerste vrijdag van de maand voor ons Ochtendcafé om 11.00 uur. Uiteraard bent u ook welkom als uw dierbare elders is begraven of uitgestrooid. Met een beetje geluk kunt u dan met eigen ogen de schoonheid van de keizersmantel aanschouwen.