Column: Boomhoroscoop

21 november 2021

bomen maan
De_Utrecht_herfst_6834

door Joyce Sengers

Wat bent u? Een goudeerlijke kastanje? Een gedisciplineerde es? Of wellicht een geduldige beuk? De Keltische boomhoroscoop bepaalt welke boom je bent. De oude Kelten baseerden hun astrologie op de bloeiperiode van bomen. De eigenschappen van de op dat moment bloeiende bomen vertaalden ze naar karakters. 

Toen ik dit hoorde was mijn eerste reactie: wat een onzin. Ik moest meteen denken aan die fluthoroscopen in de roddelblaadjes. Die zijn zo algemeen dat je er altijd wel iets van jezelf in herkent. Toch liet het me niet los. Ik ging me erin verdiepen en wat blijkt? Ik ben een iep. Deze boom staat voor ‘gevoelig’ en ‘onafhankelijk’. Toch weer eens wat anders dan de ambitieuze steenbok.

De iep staat voor nog veel meer: eigenzinnigheid, daadkracht, ruimdenkendheid en harmonie. Dat streelde me natuurlijk, maar ik bekeek het – je bent een steenbok of je bent het niet – met de nodige argwaan. Niet lang daarna las ik wat de Keltische boomhoroscoop te vertellen had over een goede vriendin. En je raadt het al: ik herkende een paar typische karaktereigenschappen van haar. Tijdens onze koffiebreak op de natuurbegraafplaats raakt ik over de Keltische boomhoroscoop in gesprek met onze vrijwilligers. Mijn collega Gijs blijkt een esdoorn te zijn. Ik herken zijn creativiteit, gedrevenheid en onderzoekende geest en zijn bescheiden maar doortastende aard. Hij en ik leerden elkaar via de boomhoroscoop nog beter kennen.

Ben je tussen 22 november en 1 december jarig? Dan is de es je levensboom. De es is ambitieus en gedisciplineerd. Iemand die niet achter de meute aanloopt, maar vertrouwt op eigen ingevingen. Een doelgericht persoon die niet schrikt van kritiek. Essen zijn vrolijk en optimistisch. Ze laten graag zien wat ze te bieden hebben en zijn hondstrouwe mensen, die altijd voor hun dierbaren klaarstaan.

Op de natuurbegraafplaats komen de verzoeken voor het planten van een herinneringsboom weer binnen. Op 28 december aanstaande, zo tussen kerst en het nieuwe jaar, planten we de bomen. Het is altijd weer een bijzondere dag. Sommigen sluiten met het planten van een herinneringsboom een periode af. Voor anderen markeert het aanplanten van een herinneringsboom de transformatie van wat was naar wat komen gaat.

Plant uw ‘eigen’ boom ter herinnering aan een gebeurtenis die voor u belangrijk is, bijvoorbeeld de geboorte van een kind, uw huwelijksjubileum of het heengaan van iemand die u dierbaar was.

Plant u een herinneringsboom ter nagedachtenis aan een dierbare en weet u niet welke boom u moet kiezen? Misschien dat de Keltische boomhoroscoop ons helpt een passende soort te vinden!