Natuurwaarnemingen vogelmonitoring

19 april 2022

bomen maan
pimpelmees_nest

door Koen de Louw 04-03-2022 van Soontiens Ecology

Het is weer lente en de vogels laten dan ook weer goed van zich horen. Opvallend is de balts van de boomleeuwerik. In grote rondes vliegt hij boven de Natuurbegraafplaats en zingt daarbij luidkeels. Meestal hoor je eerst de zang, maar als je goed kijkt dan kun je hem tegen de blauwe lucht voorbij zien vliegen.

Leuk om te zien dat een pimpelmees paartje een nest aan het bouwen is in een van de nieuwe gebouwen. Meerdere soorten vogels hebben al laten zien, dankbaar gebruik te maken van de houten gebouwen. De kieren tussen de planken kunnen ook een goede plek vormen voor bepaalde vleermuissoorten.

Er waren ook een aantal doortrekkende vogels te zien. Zo vlogen er wat veldleeuweriken over en waren er foeragerende kepen te zien op verschillende plekken aan de bosranden. De kepen waren soms wel in groepen van meer dan tien.

De keep is een vinkachtige die we in Nederland vooral in de winter kunnen waarnemen als ze op zoek zijn naar voedsel. Ze broeden o.a. in Scandinavië.

De vogels maken hun eerste nest, maar sommige bijen komen net uit hun nest tevoorschijn. Nu is het bij zonnig weer een goed moment om bijvoorbeeld grijze zandbijen waar te nemen.  Een goede plek om ze te zien is op de hoek van het Berkenpad en de Slingerdijk aan de rechter kant. Een andere goede plek om ze waar te nemen is op de wilgen die nu in bloei staan. Daar halen de bijen het voedsel (stuifmeel) voor hun toekomstige larven. De nesten bevinden zich in de grond