Gespot in April

30 april 2016

bomen maan
20160412-Groene_zandloopkever

Groene zandloperkever
Cicindela campestris

De groene zandloopkever is tot 15 mm lang en heeft prachtige felgroene dekschilden met een parelmoerachtige glans en witgele vlekken. De soort leeft op zonbeschenen zandige bodem, bijvoorbeeld aan een bosrand of op de heide. De kever is alleen te zien bij zonnig weer; hoe warmer het is, hoe actiever zijn gedrag.

De kever is alert: zodra hij te dicht wordt benaderd, vliegt hij op om een stukje verder weerte landen. De larve verschuilen zich in een holletje van waaruit ze nietsvermoedende insecten vangen.

Levendbarende hagedis
Zootoca vivipara

De levendbarende hagedis komtin verschillende leefgebieden voor, maar heeft vaak een voorkeur voor structuurrijke vochtige gebieden. Op de natuurbegraafplaats zijn deze reptielen te vinden op de zonbeschenen plekken waar oude pollen pijpestrootje staan. Normaal gesproken leggen hagedissen eieren, maar deze soort “broedt” de eieren uit in de buik van de moederhagedis. De jongen worden dus als compleet hagedisje geboren, vandaar de naam levendbarende hagedis. Als je rustig wandelt op een mooie dag en je ogen goed de kost geeft, kun je de dieren zien zonnen langs de paden.

Gekraagde roodstaart
Phoenicurus phoenicurus

De gekraagde roodstaart is een trekvogel die met name op zandgronden voorkomt. In een landschap met afwisseling van heide, bomen en open plekken, zoals op de Natuurbegraafplaats, voelt hij zich het meest thuis. De soort is schuw, maar valt op door zijn zang. Een zingend mannetje werd maandag 25 april door de ecoloog gezien en gehoord in de naaldhoutopstand ten westen van het ven.

Het mannetje heeft een opvallende oranjerode borst, een zwarte keel en wit voorhoofd. Het hoofd en de rug zijn grijs. Het vrouwtje heeft een onopvallend beigebruin voorkomen, maar ze heeft net als het mannetje een roestbruine staart. De zwarte roodstaart is zijn directe broertje en leeft meer in de stad.