Natuurwaarnemingen Mei

03 juni 2023

bomen maan
Boomleeuwerik bij graf

Door Koen de Louw – Soontiens Ecology

De Boomleeuwerik
De boomleeuwerik is in deze tijd vooral te horen. De man maakt flinke zangvluchten boven zijn territorium. In grote rondes laat hij zijn zang horen. Als je goed kijkt dan zie je de vogel hoog in de lucht al zingend rondjes vliegen. Zijn neef de veldleeuwerik zingt ook vliegend, maar die stijgt meer verticaal op en vliegt zo steeds hoger en hoger tot je hem bijna niet meer ziet.

De boomleeuwerik kan ook zingen vanaf een vaste zangpost. Soms is dat best een speciale plek zoals op de foto te zien is. Een mooie tak op een graf dient hier als zangpost. Hij komt dan ook steeds terug op dit zelfde plekje.

De gekraagde roodstaart
De gekraagde roodstaart is een vogel die vanaf april weer terug komt naar ons land na een lange tocht vanuit het overwinteringsgebied in de Sahel-regio. Het zijn vogels die vaak terugkeren naar de zelfde broedplaats als het jaar ervoor. Een echt holenbroeder die graag gebruik maakt van oude bonte spechten nesten. De berkenlaan is mede daarom een goede plek om een roodstaart te zien. Net als een vliegenvanger jaagt hij op insecten hoger in bomen, maar nog vaker zoeken ze voedsel op de grond.

De grote bonte specht
Dit is de tijd dat je met wat geluk jonge spechten kunt horen roepen vanuit een nestholte. (foto volwassen bonte specht) Ze roepen dan naar hun ouders om snel voedsel te komen brengen. De ouders kunnen best een periode op pad zijn om voedsel te verzamelen alvorens terug te keren naar hun nest. Ieder jaar bouwen ze weer een nieuw nest en daarmee helpen de spechten andere vogels aan een nestgelegenheid. Wat daarbij wel een risico is voor die vogels is dat bonte spechten ook soms eieren of jonge vogels eten. Je zou bijna denken dat ze het er om doen.

Levendbarende hagedissen
Bij de laatste telling van de hagedissen hebben we wel 60 hagedissen geteld. Opvallend in deze tijd zijn de dragende vrouwtjes die dan herkenbaar zijn aan hun dikkere buik. De vrouwtjes dragen zo’n 3 tot 8 jongen afhankelijk van de grootte van het vrouwtje. Levendbarende hagedissen zijn eierlevendbarend. De eieren ontwikkelen zich in het lichaam en komen tijdens of net na het afzetten uit. De gemiddelde leeftijd van deze hagedissen is tussen de 3 a 4 jaar.